top of page

Projekt 

Vår teknik har möjliggjort projekt som spänner från flytande anläggningar till  torvmark.

Hyllstofta Avfallsanläggning

Nårab satsar på solenergi – flytande solcellsanläggning på lakvattendamm i Hyllstofta

Flytande solenergi på avfallsdeponi

För att minska klimatpåverkan och öka andelen förnybar energi har Norra Åsbo Renhållnings AB (Nårab) under början av 2025 installerat en flytande solcellsanläggning på en av lakvattendammarna vid Hyllstofta avfallsanläggning. Satsningen är en del av bolagets arbete för att göra avfallshanteringen mer hållbar och energieffektiv.​

Installationen av den flytande solcellsanläggningen har varit möjlig tack vare Sunsurf Solars teknik. Anläggningen består av 42 moduler och 126 dubbelsidiga solpaneler med en sammanlagd kapacitet på 100 kWp Detta motsvarar en yta på cirka 500 kvadratmeter och genererar upp emot 90 000 kilowattimmar el per år. De installerade panelerna är dubbelsidiga, vilket innebär att de absorberar direkt solljus från ovan men också indirekt ljus via reflektioner från vattenytan, vilket bidrar till en ökad total verkningsgrad jämfört med konventionella solcellsinstallationer på mark eller tak.

Att placera solpanelerna på en lakvattendamm är en strategisk lösning för deponiområdet på Hyllstofta. Här använder man en annars outnyttjad yta för elproduktion, utan att påverka Nårabs markresurser och avfallshanteringens logistik.

En viktig fördel med Sunsurf Solars teknik är det patenterade förankringssystemet som möjliggör förankring utan påverkan på dammens skyddande duk. Systemet klarar dessutom stora variationer i vattennivån, vilket gör det särskilt lämpligt för miljöer som lakvattendammar.

Solelen som produceras används direkt i den dagliga verksamheten, vilket minskar behovet av köpt el och medför lägre driftkostnader samt en ökad självförsörjningsgrad.

Installationen är en del av Nårabs långsiktiga miljö- och kvalitetsstrategi, där cirkulärt tänk, hållbara energikällor och effektiv resursanvändning står i centrum. Genom denna satsning visar Nårab hur solceller och avfallsanläggning kan samverka.

Tångagård i Falkenberg 

Här har Sunsurf Solars teknik använts för att möjliggöra installationen av Sveriges största flytande solcellsanläggning.

Flytande solenergi på Tångagård 

I början av 2024 installerades en flytande solcellsanläggning på Tångagård i Falkenberg, detta med hjälp av Sunsurf Solars teknik. Systemet består av 42 moduler och 126 dubbelsidiga paneler, med en total effekt på 122 kW och täcker en yta på nästan 500 kvadratmeter. Den årliga produktionen uppskattas till 100 000 kilowattimmar, vilket motsvarar energibehovet för fem till tio villor per år.

De dubbelsidiga panelerna tar till vara på ljus från både fram- och baksida, vilket innebär att de drar nytta av reflektionerna från dammens vattenyta. Tack vare denna effektiva design genererar systemet mer energi än traditionella solcellsinstallationer, vilket ökar den totala energieffektiviteten.

Systemet är strategiskt placerat i direkt anslutning till Tångagårds pumphus, vilket gör det möjligt att driva gårdens pumpar med solenergi. Systemet är förankrat med Sunsurf Solars patenterade förankringssystem, som hanterar stora skillnader i vattennivå. Denna flexibla lösning är särskilt lämpad för bevattningsdammar och passar perfekt för Tångagårds behov.

Genom att implementera denna lösning har Tångagård inte bara minskat sina energikostnader utan också tagit ytterligare ett steg mot en mer hållbar livsmedelsproduktion. Solcellsanläggningen bidrar till gårdens självförsörjning och underlättar produktionen av grön el utan att påverka odlingsytorna eller kompromissa med livsmedelsproduktionen.

Ivar Nilsson,

Dammägare 

"Det är intressant att producera förnybar energi på en yta som inte kan producera något annat. Jag är ganska less på solcellsparker på åkermark. Det tycker jag är hål i huvudet. Men att ha det på en yta som inte kan generera något annat, som dessutom minskar avdunstningen, är ju jättebra"

Projekt Torvmark

Ett utvecklingsprojekt för att maximera potentialen i annars outnyttjad mark.

Solcellsystem på Torvmark 

Sunsurf strävar ständigt efter att ligga i framkant inom utveckling och innovation. I samband med vår teknikutveckling för att möjliggöra flytande solceller och vår ambition att utnyttja annars svåranvända markytor har vi tagit fram en teknik som gör det möjligt att installera på andra outnyttjade platser såsom torvmarker, myrmarker och deponier.

De första testerna genomfördes på torvmark med utmanande markförhållanden, ojämn terräng och svårframkomliga partier. Testet syftade till att utvärdera både tekniken och installationsprocessen.

Resultatet av testet var mycket positivt – tekniken visade sig vara både pålitlig och effektiv.

En av de största fördelarna med tekniken är att den möjliggör solcellsinstallationer på platser med lågt pH-värde, där andra installationsmetoder så som pålning inte är möjliga. Detta gör att miljöpåverkan kan hållas minimal, vilket är särskilt viktigt på torvmarker. Torvmarker fungerar som betydande kolsänkor och lagrar stora mängder koldioxid, vilket gör dem avgörande för klimatet. Däremot tar de upp stora ytor och är svåra att använda till annan infrastruktur. Att utveckla energilösningar som kan tillämpas utan att skada deras ekosystem är därför av stor betydelse. 

Med vår teknik kan solceller installeras på torvmarker med minimal miljöpåverkan. Det innebär att vi kan bidra till produktionen av grön energi samtidigt som vi skyddar viktiga ekosystem. För Sunsurf Solar är detta ett stort steg framåt i vårt arbete med att utveckla hållbara lösningar som gynnar både miljön och framtidens energibehov.

Björn Larsson, COO

"Vi hade höga förväntningar på att tekniken skulle prestera väl under dessa förhållanden, men det var ändå fantastiskt att se resultaten bekräfta våra antaganden. Nu ser vi fram emot att använda denna lösning i större projekt, där marken annars står outnyttjad."

Flytande Solcellsanläggning på Säve Plantskola 

Säve Plantskola leder vägen med flytande solceller

Flytande Solcellssystem på Säve Plantskola

Säve Plantskola, belägen norr om Göteborg, har länge arbetat med hållbara metoder för att minimera sitt klimatavtryck. Satsningen på flytande solceller blev en självklar del av deras långsiktiga strategi för att förena produktion och miljö – samtidigt som de nyttjar befintliga resurser på ett smart sätt.

På plantskolans bevattningsdamm flyter nu sex moduler med totalt 18 solcellspaneler, som tillsammans producerar upp till 10 000 kWh grön el per år. Anläggningen har visat sig vara stabil under tuffa väderförhållanden med snö och is. Under varma sommardagar har reflektionen från vattnet genererat högre effekt, samtidigt som avdunstningen har minskat. Dessutom har den kylande effekten från vattnet hållit nere temperaturen på panelerna, vilket säkerställer att deras kapacitet håller sig mer jämn – till skillnad från takmonterade solcellsanläggningar som kan påverkas negativt när panelernas temperatur ökar.

Den energi som produceras på Säve Plantskola räcker till att driva både pumpstationer och andra delar av verksamheten, vilket minskar deras beroende av traditionella energikällor.​ Med Sunsurf Solars patenterade förankringssystem klarar installationen också stora variationer i vattennivån, vilket gör den till en flexibel och pålitlig lösning som passar perfekt för plantskolans bevattningsdamm.

Rickard Nordström,

Ägare Säve Plantskola

"Vi har alltid velat ligga i framkant för att få ner energiförbrukningen och de här vattenytorna kunde vi ju ändå inte använda till något annat"

Kontakta oss 

​Vasagatan 7

411 24 Göteborg 

+46 76-262 18 49

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

Tack för ditt meddelande!

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
SUNSURF SOLAR solenergipriset

©2025 by Sunsurf Solar

Vasagatan 7, 411 24 Göteborg 

Org. nummer: 559272-2168

bottom of page